Διατροφικές διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, υπερφαγία, ανορεξία) είναι ένα φαινόμενο που πολλές φορές το συναντάμε υπό τη μορφή του αυξημένου σωματικού βάρους. Όμως πέρα από τη διαταραχή της παχυσαρκίας, οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα ευρύ φάσμα. Αφορά τη νευρική ανορεξία, μέχρι τη βουλιμία, το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας, την ορθορεξία και αρκετά άλλα σύνδρομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπευτική προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και βασισμένη στις επίσημες και προτεινόμενες μεθόδους κατά περίπτωση. Παράλληλα η συνεργασία και άλλων επιστημόνων υγείας, όπως ο ψυχίατρος/ ψυχολόγος/ ψυχοθεραπευτής και ο θεράπων ιατρός, είναι απαραίτητη.

Στόχος των συνεδριών είναι πρωτίστως η επαναφορά της σωστής θρέψης. 

 Η κάθε συνεδρία περιλαμβάνει 3 στάδια:
  1. Διατροφική αξιολόγηση και εκπαίδευση, με τη χρήση εργαλείων όπως το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, η ανάκληση 24ώρου, εργαλεία στόχων, μεριδολόγιο, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) κ.ά.
  2. Στοχοθεσία και Μεθοδολογία (coaching) για την επίτευξη του στόχου.
  3. Παροχή εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών και προγράμματος διατροφής (στις περιπτώσεις όπου ενδείκνυται).

Διάρκεια συνεδρίας: Η 1η συνεδρία έχει διάρκεια 90’ και οι επόμενες συνεδρίες 30-40’.

Συχνότητα συνεδριών: Κάθε 2 εβδομάδες. Η υπηρεσία αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Προετοιμασία για την 1η συνεδρία

Στην 1η συνεδρία θα γίνει η λήψη του ιατρικού ιστορικού, επομένως είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου τις πιο πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις που έχεις πραγματοποιήσει (ιδανικά του τελευταίου 6μήνου). Πιο συγκεκριμένα, να έχεις: γενική αίματος, βιοχημικές, ορμονολογικές, ούρων. Επίσης, θα ήταν καλό να έχεις μαζί σου και λίστα με τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνεις.

Σημαντική πληροφορία: Είναι σημαντικό πριν την επίσκεψή σου στον διαιτολόγο να έχεις ξεκινήσει συνεργασία με ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή/ ψυχίατρο και να έχεις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του.

Πριν κλείσεις το ραντεβού σου, διάβασε την πολιτική ραντεβού εδώ.

Έτοιμη/ος να φροντίσεις τον εαυτό σου;

Εάν νιώθεις έτοιμη/ ος να κάνεις το πρώτο βήμα προς τη φροντίδα του εαυτού σου και τη βελτίωση της διατροφικής σου συμπεριφοράς, επικοινώνησε μαζί μου ώστε να μάθεις πώς μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους!

Διατροφή για αθλούμενους
Συνεδρία εξ'αποστάσεως

FAQ

Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις

Ποιά μέθοδο/ διατροφή χρησιμοποιείτε στις συνεδρίες;

Η προσέγγισή μου βασίζεται στην εξατομικευμένη τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή και τις επίσημες διατροφικές συστάσεις.

Στην 1η μας συνεδρία γίνεται η αξιολόγηση του ιατρικού και διατροφικού ιστορικού κάθε ατόμου, ώστε να εντοπίσω σημεία που μπορούν να βελτιωθούν μέσω της διατροφής. Έπειτα φτιάχνουμε μαζί το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με αρκετές επιλογές γευμάτων και συνδυασμών, καθώς ο στόχος είναι η ποικιλία και όχι ο περιορισμός!

Σε κάθε επόμενη συνεδρία διερευνούμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισες, τις βελτιώσεις που πέτυχες, τις συνήθειες που τροποποίησες, συνεχίζουμε τη διατροφική εκπαίδευση και εμπλουτίζουμε ακόμα περισσότερο το διατροφικό σου πλάνο.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν για να πετύχω το στόχο μου;

Αυτό εξαρτάται από το ποιός είναι ο στόχος, κάτι που θα θέσουμε στην 1η μας συνεδρία!

Καταρχάς είναι σημαντικό να βάζεις μικρούς, μετρήσιμους, ρεαλιστικούς, επιτεύξιμους και χρονικά προσδιορισμένους στόχους. Κατά δεύτερον, η συχνότητα των συνεδριών παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τον αριθμό τους. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος είναι η μείωση βάρους, το πρώτο χρονικό διάστημα, δηλαδή για τους πρώτους 3 μήνες, συστήνεται να έχουμε συχνές συνεδρίες, συγκεκριμένα ανά 2 εβδομάδες. Έπειτα, αραιώνουμε τη συχνότητα των συνεδριών, καθώς η βασική διατροφική εκπαίδευση θα έχει ολοκληρωθεί. Τους επόμενους μήνες και μέχρι την επίτευξη του στόχου, οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται 1 φορά το μήνα ή και πιο αραιά, αναλόγως τις ανάγκες σου.

Αφού πετύχεις το στόχο σου, ακολουθεί ο στόχος της συντήρησης της νέας διατροφικής σου συμπεριφοράς και του σωματικού βάρους. Αυτή είναι μία διαδικασία που διαρκεί εφ’όρου ζωής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έρχεσαι για πάντα στον διαιτολόγο! Οι συνεδρίες μας θα είναι πιο αραιές, για παράδειγμα ανά 3 μήνες και σταδιακά θα αραιώσουν και αυτές, με στόχο να κάνεις τον επανέλεγχό σου 1-2 φορές το χρόνο. Όσοι ήδη το κάνουν, καταφέρνουν όντως να διατηρήσουν το βάρος που πέτυχαν! Είμαι βέβαιη ότι μπορείς και εσύ!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Με την εγγραφή σου θα μπορείς να λαμβάνεις διατροφικές συμβουλές & tips, καθώς και ενημέρωση για νέα project και υπηρεσίες του γραφείου. Φυσικά μπορείς να διαγραφείς όποτε επιθυμείς!