Διατροφή για αθλούμενους

Διατροφή για αθλούμενους

Η διατροφή για αθλούμενους αφορά εσένα που αθλείσαι συστηματικά, καθώς η κατάλληλη διατροφή μπορεί να σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια για την προπόνηση ή τον αγώνα, να μειώσει την κόπωση, να διαφοροποιήσει και να βελτιώσει την αθλητική απόδοση και τη σύσταση του σώματος, να αποκαταστήσει την απώλεια και τον τραυματισμό των μυών, καθώς και να αποκαταστήσει τα αποθέματα ενέργειας.

Στόχος είναι μέσα από τις συνεδρίες να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλάνο διατροφής, τόσο για τα γεύματα πριν και μετά την προπόνηση, όσο και για το σύνολο της διατροφής σου μέσα στην ημέρα.

Η κάθε συνεδρία περιλαμβάνει 4 στάδια:
  1. Μετρήσεις βάρους και σύστασης σώματος με τον πολυσυχνοτικό αναλυτή Tanita MC780, όπου συλλέγουμε δεδομένα σχετικά με το λίπος (ολικό και τμηματικό – κορμός, σπλαχνικό, χέρια, πόδια), τη μυική μάζα (ολική και τμηματική), την οστική μάζα, το νερό του σώματος, τον μεταβολισμό και τη μεταβολική ηλικία.
  2. Διατροφική αξιολόγηση και εκπαίδευση, με τη χρήση εργαλείων όπως το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, η ανάκληση 24ώρου, εργαλεία στόχων, μεριδολόγιο, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) κ.ά.
  3. Στοχοθεσία και Μεθοδολογία (coaching) για την επίτευξη του στόχου (μοντέλο GROW και SWOT).
  4. Παροχή εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών και προγράμματος διατροφής.

Διάρκεια συνεδρίας: Η 1η συνεδρία έχει διάρκεια 60′ και οι επόμενες συνεδρίες 30-40’.

Συχνότητα συνεδριών: Εξαρτάται από την περίπτωση του αθλούμενου.


Προετοιμασία για την 1η συνεδρία

Στην 1η συνεδρία θα γίνει η λήψη του ιατρικού ιστορικού, επομένως είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου τις πιο πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις που έχεις πραγματοποιήσει (ιδανικά του τελευταίου 6μήνου). Πιο συγκεκριμένα, να έχεις: γενική αίματος, βιοχημικές, ορμονολογικές, ούρων. Θα ήταν καλό να έχεις μαζί σου και λίστα με τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνεις.

Για την ανάλυση σύστασης σώματος είναι σημαντικό να τηρήσεις τις ακόλουθες συνθήκες:

  • 3 ώρες πριν τη λιπομέτρηση μην καταναλώνεις φαγητό.
  • 1 ώρα πριν τη λιπομέτρηση μην καταναλώνεις νερό ή άλλα υγρά.
  • Εάν η λιπομέτρηση είναι το πρωί, καλό θα ήταν να γίνει 3 ώρες αφού ξυπνήσεις.
  • Απόφυγε την πολύ έντονη σωματική άσκηση τις τελευταίες 12 ώρες.
  • 12 ώρες πριν την λιπομέτρηση, μην καταναλώνεις αλκοόλ.
  • Καλό είναι να έχεις ουρήσει πριν τις μετρήσεις.
  • Η λιπομέτρηση δεν μπορεί να γίνει τις ημέρες της έμμηνου ρύσης.
  • Εγκυμονούσες (για λόγους προληπτικούς) και άτομα που φέρουν βηματοδότη στην καρδιά τους ή άλλα μεταλλικά εμφυτεύματα στο σώμα τους, δεν κάνουν λιπομέτρηση.

Πριν κλείσεις το ραντεβού σου, διάβασε την πολιτική ραντεβού εδώ.

Έτοιμη/ος να φροντίσεις τον εαυτό σου;

Εάν νιώθεις έτοιμη/ ος να κάνεις το πρώτο βήμα προς τη φροντίδα του εαυτού σου και τη βελτίωση της διατροφικής σου συμπεριφοράς, επικοινώνησε μαζί μου ώστε να μάθεις πώς μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους!

Παιδική και εφηβική διατροφή
Διατροφικές διαταραχές

FAQ

Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις

Ποιά μέθοδο/ διατροφή χρησιμοποιείτε στις συνεδρίες;

Η προσέγγισή μου βασίζεται στην εξατομικευμένη τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή και τις επίσημες διατροφικές συστάσεις.

Στην 1η μας συνεδρία γίνεται η αξιολόγηση του ιατρικού και διατροφικού ιστορικού κάθε ατόμου, ώστε να εντοπίσω σημεία που μπορούν να βελτιωθούν μέσω της διατροφής. Έπειτα φτιάχνουμε μαζί το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με αρκετές επιλογές γευμάτων και συνδυασμών, καθώς ο στόχος είναι η ποικιλία και όχι ο περιορισμός!

Σε κάθε επόμενη συνεδρία διερευνούμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισες, τις βελτιώσεις που πέτυχες, τις συνήθειες που τροποποίησες, συνεχίζουμε τη διατροφική εκπαίδευση και εμπλουτίζουμε ακόμα περισσότερο το διατροφικό σου πλάνο.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν για να πετύχω το στόχο μου;

Αυτό εξαρτάται από το ποιός είναι ο στόχος, κάτι που θα θέσουμε στην 1η μας συνεδρία!

Καταρχάς είναι σημαντικό να βάζεις μικρούς, μετρήσιμους, ρεαλιστικούς, επιτεύξιμους και χρονικά προσδιορισμένους στόχους. Κατά δεύτερον, η συχνότητα των συνεδριών παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τον αριθμό τους. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος είναι η μείωση βάρους, το πρώτο χρονικό διάστημα, δηλαδή για τους πρώτους 3 μήνες, συστήνεται να έχουμε συχνές συνεδρίες, συγκεκριμένα ανά 2 εβδομάδες. Έπειτα, αραιώνουμε τη συχνότητα των συνεδριών, καθώς η βασική διατροφική εκπαίδευση θα έχει ολοκληρωθεί. Τους επόμενους μήνες και μέχρι την επίτευξη του στόχου, οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται 1 φορά το μήνα ή και πιο αραιά, αναλόγως τις ανάγκες σου.

Αφού πετύχεις το στόχο σου, ακολουθεί ο στόχος της συντήρησης της νέας διατροφικής σου συμπεριφοράς και του σωματικού βάρους. Αυτή είναι μία διαδικασία που διαρκεί εφ’όρου ζωής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έρχεσαι για πάντα στον διαιτολόγο! Οι συνεδρίες μας θα είναι πιο αραιές, για παράδειγμα ανά 3 μήνες και σταδιακά θα αραιώσουν και αυτές, με στόχο να κάνεις τον επανέλεγχό σου 1-2 φορές το χρόνο. Όσοι ήδη το κάνουν, καταφέρνουν όντως να διατηρήσουν το βάρος που πέτυχαν! Είμαι βέβαιη ότι μπορείς και εσύ!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Με την εγγραφή σου θα μπορείς να λαμβάνεις διατροφικές συμβουλές & tips, καθώς και ενημέρωση για νέα project και υπηρεσίες του γραφείου. Φυσικά μπορείς να διαγραφείς όποτε επιθυμείς!