Pancakes μπανάνας
12 Ιαν. 2024

Pancakes μπανάνας χωρίς ζάχαρη

Share
2
182

Υλικά

  • 1 ώριμη μπανάνα
  • 2 αυγά
  • 1/4 φλ. βρώμη (ψιλοκομμένη)
  • 1 κσ φιστικοβούτυρο (προαιρετικά)
  • ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά)
  • κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Στο μπλέντερ τοποθετείς τη μπανάνα, τα αυγά και τη βρώμη. Προαιρετικά ρίχνεις και το φιστικοβούτυρο, λίγο αλάτι και λίγη κανέλα σε σκόνη. Τα ανακατεύεις για αρκετά δευτερόλεπτα έως ότου το μίγμα γίνει ομοιογενές.
  • Αλείφεις λίγο ελαιόλαδο ή λίγη μαργαρίνη με το πινέλο μαγειρικής σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
  • Τοποθετείς στο τηγάνι την ποσότητα που επιθυμείς, με βάση το μέγεθος των pancakes που θέλεις. Όταν δεις ότι στην πάνω πλευρά αρχίζουν να σχηματίζονται φουσκαλίτσες, γυρίζεις το pancake από την άλλη πλευρά και αφαιρείς όταν είναι έτοιμο.

Τα pancakes αποτελούν μεγάλη αγάπη μικρών και μεγάλων και σίγουρα. Έπειτα από κάποιες μικρές μετατροπές, μπορούν να γίνουν ένα υγιεινό πρωινό γεύμα ή γλύκισμα! Υπάρχουν συνταγές και για γλυκιά εκδοχή και για αλμυρή εκδοχή. Επέλεξα όμως να σου προτείνω μία συνταγή για pancakes μπανάνας, καθώς είναι αυτή που χρησιμοποιώ περισσότερο. Ιδιαίτερα τις Κυριακές έχω περισσότερο χρόνο για να τα παρασκευάσω και να απολαύσω το πρωινό μου γεύμα, παρέα με μία κούπα ελληνικό καφέ!

Τί κάνει αυτά τα pancakes μπανάνας ξεχωριστά;

Αρχικά η απουσία ζάχαρης! Είναι γνωστό πως η ζάχαρη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα και ότι δυσχεραίνει αρκετές παθολογικές καταστάσεις, συνεπώς είναι σημαντικό να την αποφεύγουμε όπου μπορούμε. Και το καλό είναι πως σε πολλά γλυκά μπορούμε να την αποφύγουμε με την προσθήκη της μπανάνας! Πέρα από υπέροχη γεύση (προσωπικά λατρεύω τη γεύση και το άρωμά της), δίνει και την απαραίτητη γλυκύτητα, χωρίς ίχνος ζάχαρης. Έτσι, τη μπανάνα μπορείς να την αξιοποιήσεις και σε άλλα γλυκίσματα, αντί για ζάχαρη, όπως στην πανεύκολη συνταγή του παγωτού με 4 μόλις υλικά, που θα βρεις εδώ.

Επιπλέον, σε αυτή τη συνταγή μπορείς να κάνεις και κάποιες τροποποιήσεις, που θα αλλάξουν λίγο τη γεύση και την υφή, και μπορεί να σου ταιριάξει καλύτερα με τα toppings που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα, αντί για βρώμη μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι στην ίδια ποσότητα. Αυτό που θα κάνει τα pancakes πιο αφράτα και πιο κοντά στην κλασσική συνταγή. Επιπλέον, μπορείς αντί για φιστικοβούτυρο να βάλεις ίδια ποσότητα από βούτυρο αμυγδάλου ή κάσιους, κάτι που διαφοροποιεί τη γεύση. Βέβαια, το φιστικοβούτυρο και η κανέλα είναι προαιρετικά στη συνταγή και δίνουν κυρίως γεύση. Οπότε μπορείς και να μην τα χρησιμοποιήσεις. 

Με τί μπορείς να τα συνοδεύσεις

Λόγω του ότι το άρωμα και η γεύση της μπανάνας είναι παρόντα στα pancakes, θα σου πρότεινα toppings που ταιριάζουν με τη μπανάνα, όπως φιστικοβούτυρο ή μέλι με καρύδια ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου ή πραλίνα φουντουκιού με στέβια ή λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα.

Έχουν θρεπτική αξία;

Η μερίδα αποδίδει μόλις 182 θερμίδες και μαζί με το topping της επιλογής σου μπορεί να φτάσει τις 300-350 θερμίδες, κάτι που μπορεί να σταθεί μία χαρά ως πρωινό γεύμα από θερμιδικής πλευράς. Από πλευράς θρεπτικών συστατικών, η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (4,5γρ/ μερίδα), καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και αρκετή πρωτεΐνη. Επιπλέον, λαμβάνεις και βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Βφολικό οξύμαγνήσιοφώσφορο και σελήνιο.

Καλή σου απόλαυση!

Έτοιμη/ος να φροντίσεις τον εαυτό σου;

Εάν νιώθεις έτοιμη/ ος να κάνεις το πρώτο βήμα προς τη φροντίδα του εαυτού σου και τη βελτίωση της διατροφικής σου συμπεριφοράς, επικοινώνησε μαζί μου ώστε να μάθεις πώς μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Με την εγγραφή σου θα μπορείς να λαμβάνεις διατροφικές συμβουλές & tips, καθώς και ενημέρωση για νέα project και υπηρεσίες του γραφείου. Φυσικά μπορείς να διαγραφείς όποτε επιθυμείς!