Σχέση και σωματικό βάρος
11 Ιαν. 2024

Σχέση και σωματικό βάρος: Μπορεί η αγάπη να σε παχύνει;

Share

Είναι συχνό φαινόμενο να ακούω στο γραφείο πως κάποιος διαιτώμενος έβαλε σωματικό βάρος, έπειτα από τη συγκατοίκηση ή το γάμο με τον/την σύντροφό του! Υπάρχει όντως σύνδεση με τη σχέση και το σωματικό βάρος σου; Μόνη/ος ελέγχεις καλύτερα τις συνήθειές σου, τον ελεύθερό σου χρόνο, την οργάνωσή σου, τις δραστηριότητές σου. Όταν όμως βρεις το άλλο σου μισό, πέρα από τη διάθεση και τα συναισθήματά σου που αυξάνουν, είναι πιθανό να αυξάνουν και τα κιλά… Τρως πιο συχνά έξω, ή απ’ έξω, τρως πιο συχνά ανθυγιεινές τροφές, πίνεις περισσότερο αλκοόλ και είναι πιο πιθανό να χάσεις την προπόνησή σου, καθώς προτιμάς να βγεις με τον/την σύντροφό σου.

Παρότι ο έρωτας κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία, στα κιλά, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι μάλλον λίγο διαφορετικό! 

Αύξηση βάρους στο πρώτο διάστημα της σχέσης

Έχεις παρατηρήσει πως ως single έβγαινες με την παρέα σου για χορό, για περπάτημα, για ποτό και γενικώς για διασκέδαση η οποία περιλάμβανε και κάποια κίνηση; Ή ότι ως άνδρας πήγαινες για προπόνηση ή για μπάλα πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα; Όταν όμως γνώρισες τον/ την σύντροφό σου ξεκίνησαν οι πιο συχνές έξοδοι για φαγητό, οι βραδιές cinema με pop corn και πατατάκια (και άραγμα στην καρέκλα ή τον καναπέ), το μαγείρεμα στο σπίτι το οποίο συνόδευε και ένα μπουκάλι κρασί κ.ά. Δηλαδή πιο καθιστικές δραστηριότητες, με τη συνοδεία περισσότερου ή πιο συχνού ή πιο πρόχειρου φαγητού.

Για να σου το θέσω και μαθηματικά, εάν μέσα στην ημέρα προσλαμβάνεις έστω και 150 θερμίδες περισσότερες από αυτές που χρειάζεσαι ή αυτές που εν τέλει “καις”, μέσα στο έτος είναι πιθανό να παρατηρήσεις μία αύξηση ακόμα και 7 κιλών στο σωματικό σου βάρος! Και σκέψου πως 150 θερμίδες αντιστοιχούν απλώς σε 1 ποτήρι κρασί! Σε αυτό το σημείο πιστεύω έχεις ήδη συνειδητοποιήσει πώς πήρες σταδιακά αυτά τα 5-6 κιλά που σε προβληματίζουν.

Αύξηση βάρους στη συγκατοίκηση

Αυτό το στάδιο αποτελεί και ένα προσωπικό μου βίωμα. Από όταν συγκατοίκησα με τον σύζυγό μου παρατήρησα πως μέσα σε ένα έτος έβαλα 3 κιλά. Σαφώς τα 3 κιλά δεν είναι κάτι φοβερό. Όμως αγαπώ τη συνειδητότητα και γι’ αυτό προσπάθησα να βρω τους λόγους που μπορεί αυτό να συνέβη.

Συχνότερη παραγγελία φαγητού απέξω

Ο ένας παρασύρει τον άλλο και στην ερώτηση “να παραγγείλουμε πίτσα;” η απάντηση είναι σχεδόν πάντα ναι! Γιατί, άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να πεις όχι στον/ στην σύντροφό σου που θέλει πίτσα ή όποιο άλλο λαχταριστό comfort food; Έτσι, από΄ κει που θα έτρωγες κάτι πιο απλό για βράδυ, όπως το φαγητό που έχεις μαγειρέψει ή κάποιο ελαφρύ γεύμα, καταλήγεις να τρως πολύ περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Και να οι τυχερές πινιάτες και οι προσφορές 1+1 και το “χρειάζεστε ακόμα 2€ για την ελάχιστη παραγγελία”. Και έτσι καταλήγεις να παραγγείλεις μαζί και γλυκό ή κάποιο τηγανιτό ορεκτικό που στην πραγματικότητα δε χρειάζεσαι.

Επιπλέον, λόγω κούρασης και μειωμένων αντιστάσεων, η ιδέα της παραγγελίας φαντάζει σωτήρια. Δεν είναι λίγες οι φορές που με έχει πάρει τηλέφωνο ο σύζυγός μου το βράδυ που τελειώνω τις συνεδρίες (και έχω κούραση) για να με ρωτήσει εάν θα ήθελα να φάμε σουβλάκια ή να παραγγείλουμε sushi. Για λίγα δευτερόλεπτα καταλαβαίνω πως “τρέχουν τα σάλια μου” και αντιστέκομαι δύσκολα. Όμως, η αντίσταση και η ενδοτικότητά σου καθορίζει εν τέλει το αποτέλεσμα. Δηλαδή από το κατά πόσο θέλεις να ενδώσεις ή θέλεις να μείνεις στο αρχικό σου πλάνο. Όμως, η αντίσταση και η ενδοτικότητά σου καθορίζει εν τέλει το αποτέλεσμα. Ανέλαβε την ευθύνη της απόφασής σου και αξιολόγησε την κατάσταση. Πόσες φορές έχεις ήδη παρεκκλίνει από το διατροφικό σου πλάνο αυτή την εβδομάδα; Μήπως είναι προτιμότερο να παραγγείλεις κάποια άλλη μέρα που θα το θέλεις περισσότερο ή που θα το έχεις οργανώσει καλύτερα;

Μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού

Ειδικά οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν την πρόσληψη φαγητού, ακόμα και του σπιτικού φαγητού, επηρεασμένες από την ποσότητα που καταναλώνει ο σύντροφός τους. Πέρα από την ποσότητα στο ίδιο γεύμα, είναι πιο πιθανό να καταναλώσεις κανονική μερίδα φαγητού και το βράδυ, κάνοντας παρέα στον σύντροφό σου, ενώ στο παρελθόν μπορεί να έτρωγες κάτι πιο ελαφρύ. Αν λοιπόν, δεν αυξήσεις τις καύσεις σου μέσω της άσκησης, σταδιακά θα αυξήσεις και το βάρος σου.

Έχω περιπτώσεις διαιτώμενων που επειδή ο σύντροφός τους επιστρέφει αργά από την εργασία του, μου αναφέρουν πως θα ξυπνήσουν και θα κάτσουν λίγη ώρα να πουν τα νέα τους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καταναλώσουν επιπλέον φαγητό! Δηλαδή, μπορεί να έχεις κοιμηθεί από τις 23:30 και στις 2:00 που θα γυρίσει ο σύντροφός σου να ξυπνήσεις και να γευματίσεις μαζί του. Αυτό σημαίνει πως θα καταναλώσεις ένα επιπλέον γεύμα μέσα στο 24ωρο και άρα περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι.

Συχνότερη προμήθεια γλυκών και λιχουδιών

Μπορεί στο παρελθόν να μην έτρωγες γλυκά σε συχνή βάση. Εάν όμως ο/η σύντροφός σου είναι γλυκατζής/ού, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να τα καταναλώνεις και εσύ πιο συχνά!

Τι λένε τα στατιστικά;

Υπάρχουν αρκετές έρευνες οι οποίες πιστοποιούν ότι τα ζευγάρια παίρνουν βάρος! Μία μελέτη που παρακολούθησε το βάρος περισσότερων από 8.000 ανθρώπων στην Αμερική έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι παντρεμένες γυναίκες βάζουν έως και 10 κιλά τα 5 πρώτα χρόνια του γάμου. Οι γυναίκες που απλώς συγκατοικούν, βάζουν μέχρι και 8 κιλά! Οι άνδρες παίρνουν επίσης βάρος, ωστόσο δε φάνηκε διαφορά ανάμεσα στους παντρεμένους άντρες και σε αυτούς που συζούν.

Ενδιαφέρον έχει μία ακόμα έρευνα η οποία έδειξε ότι τα ζευγάρια που είναι ικανοποιημένα στο γάμο τους τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος, σε σχέση με ζευγάρια που δεν είναι τόσο ικανοποιημένα. Άρα, μήπως το σωματικό βάρος που πήρε το ταίρι σου, είναι ένας τρόπος να σου δείξει ότι είσαι το άλλο του μισό;

Πως μπορείτε να μειώσετε μαζί το σωματικό σας βάρος

Μαζί τα πήρατε, μαζί μπορείτε και να τα διώξετε, υποστηρίζοντας και παροτρύνοντας ο ένας τον άλλο! Άλλωστε, τι πιο ωραίο από έναν υποστηρικτή στην προσπάθειά σου.

Φτιάξτε από κοινού το πλάνο γευμάτων

Η οργάνωση ξεκινάει από την κοινή συνεννόηση για τα γεύματα της εβδομάδας. Άλλωστε, ο προγραμματισμός του εβδομαδιαίου μενού υπάρχει στην ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή ιδέες για το τι να φας! Συζήτησε λοιπόν με τον/τη σύντροφό σου τι γεύματα θέλετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα και συντάξτε το αντίστοιχο shopping list. Θα σας πρότεινα να βρείτε εξαρχής και τι χρόνους για μαγείρεμα έχετε. Εάν περνάτε όλη μέρα στο γραφείο και επιστρέφετε σπίτι το βράδυ, ίσως είναι πιο εύκολο να μαγειρέψετε φαγητό για 2 μέρες συνεχόμενες. 

Ένα από τα gadget που έχω στο σπίτι είναι ένας μαγνητικός πίνακας οργάνωσης των γευμάτων της εβδομάδας. Τον οποίο έχω τοποθετήσει στο ψυγείο και εκεί σημειώνω κάθε Παρασκευή το μενού της ερχόμενης εβδομάδας και το shopping list. Έτσι, ξέρω ακριβώς τι θα μαγειρέψω και τι πρέπει να αγοράσω από το supermarket, ώστε να προετοιμάσω τα φαγητά. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς! Η λίστα αγορών σε βοηθάει να κάνεις εύκολα και στοχευμένα τις αγορές σου, μειώνοντας την πιθανότητα να αγοράσεις αχρείαστα σνακ.

Διαμορφώστε υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι

Βάλτε στο ψυγείο φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και στα ντουλάπια ξηρούς καρπούς, δημητριακά, μπάρες ολικής άλεσης, καλαμπόκι για pop corn και άλλα υγιεινά σνακ. Αυτά βέβαια θα πάρουν τη θέση από τα πατατάκια, τα μπατόν σαλέ και άλλα “ύπουλα” σνακ.

Βάλτε όριο στις παραγγελίες και το φαγητό εκτός σπιτιού

Δείτε από κοινού ποιά θα είναι η ημέρα της παραγγελίας ή η μέρα που θα γευματίσετε εκτός σπιτιού. Έτσι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να μείνεις σε μία μέρα και να μην καταλήξεις να τρως περισσότερο απέξω, παρά σπιτικό φαγητό. Το φαγητό απ’ έξω έχει σίγουρα περισσότερο αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους.

Κάντε άσκηση μαζί

Δεν είναι απαραίτητο να ξεθάψετε τα αθλητικά σας. Ένας περίπατος καθημερινά, θα σας βοηθήσει να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί και ταυτόχρονα να γυμναστείτε! Και πού ξέρεις… αυτός ο περίπατος μπορεί κάποια στιγμή να σας οδηγήσει και στο να τρέξετε μαζί έναν ημιμαραθώνιο! Επιπλέον, εάν ανησυχείτε για το πού να αφήσετε τα παιδιά σας όσο κάνετε άσκηση, λύση υπάρχει. Θα βρείτε πλέον πάρα πολλά video στο internet ώστε να κάνετε γυμναστική στο σπίτι. Ίσως ακόμα και τα παιδιά σας να το βρουν ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν μαζί σας στην προπόνηση!

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά που μπορείτε να κάνετε μαζί. Tόσο για να περνάτε καλά, όσο και για να φροντίσετε την υγεία σας. Αρκεί να το θελήσετε και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο καθημερινά! 

Βιβλιογραφία / Πηγές: Healthline

Έτοιμη/ος να φροντίσεις τον εαυτό σου;

Εάν νιώθεις έτοιμη/ ος να κάνεις το πρώτο βήμα προς τη φροντίδα του εαυτού σου και τη βελτίωση της διατροφικής σου συμπεριφοράς, επικοινώνησε μαζί μου ώστε να μάθεις πώς μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Με την εγγραφή σου θα μπορείς να λαμβάνεις διατροφικές συμβουλές & tips, καθώς και ενημέρωση για νέα project και υπηρεσίες του γραφείου. Φυσικά μπορείς να διαγραφείς όποτε επιθυμείς!