Σχέση και σωματικό βάρος: Μπορεί η αγάπη να σας παχύνει;

5 λεπτά να διαβαστεί

Είναι συχνό φαινόμενο να ακούω στο γραφείο πως κάποιος διαιτώμενος έβαλε σωματικό βάρος, έπειτα από τη συγκατοίκηση ή το γάμο με τον/την σύντροφό του! Όταν είστε μόνοι ελέγχετε καλύτερα τις συνήθειές σας, τον ελεύθερό σας χρόνο, την οργάνωσή σας, τις δραστηριότητές σας. Όταν όμως βρείτε το άλλο σας μισό, πέρα από τη διάθεση και τα συναισθήματά σας που αυξάνουν, είναι πιθανό να αυξηθούν και τα κιλά... Τρώτε πιο συχνά έξω, ή απ'έξω, τρώτε πιο συχνά ανθυγιεινές τροφές, πίνετε περισσότερο αλκοόλ και είναι πιο πιθανό να χάσετε την προπόνησή σας, καθώς προτιμάτε να βγείτε με τον/την σύντροφό σας.

Παρότι ο έρωτας κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία, στα κιλά, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι μάλλον λίγο διαφορετικό! 

Αύξηση βάρους στα πρώτο διάστημα της σχέσης

Έχετε παρατηρήσει πως ως single βγαίνατε με την παρέα σας για χορό, για περπάτημα, για ποτό και γενικώς για διασκέδαση η οποία περιλάμβανε και κάποια κίνηση; Ή ότι οι άντρες πηγαίνατε για προπόνηση ή για μπάλα πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα; Όταν όμως γνωρίσατε τον/ την σύντροφό σας ξεκίνησαν οι πιο συχνές έξοδοι για φαγητό, οι βραδιές cinema με pop corn και πατατάκια (και άραγμα στην καρέκλα ή τον καναπέ), το μαγείρεμα στο σπίτι το οποίο συνόδευε και ένα μπουκάλι κρασί κ.ά. Δηλαδή πιο καθιστικές δραστηριότητες, με τη συνοδεία περισσότερου ή πιο συχνού ή πιο πρόχειρου φαγητού. Για να σας το θέσω και μαθηματικά, εάν μέσα στην ημέρα προσλαμβάνετε έστω και 150 θερμίδες περισσότερες από αυτές που χρειάζεστε ή αυτές που εν τέλει "καίτε", μέσα στο έτος είναι πιθανό να παρατηρήσετε μία αύξηση ακόμα και 7 κιλών στο σωματικό σας βάρος! Και σκεφτείτε πως 150 θερμίδες αντίστοιχουν απλώς σε 1 ποτήρι κρασί! Σε αυτό το σημείο πιστεύω έχετε ήδη συνειδητοποιήσει πώς πήρατε σταδιακά αυτά τα 5-6 κιλά που σας προβληματίζουν.

sharing_food

Αύξηση βάρους στη συγκατοίκηση

Αυτό το στάδιο αποτελεί και ένα προσωπικό μου βίωμα, καθώς από όταν συγκατοίκησα με τον σύζυγό μου παρατήρησα πως μέσα σε ένα έτος έβαλα 3 κιλά. Σαφώς τα 3 κιλά δεν είναι κάτι φοβερό, καθώς όμως αγαπώ τη συνειδητότητα άρχισα να επεξεργάζομαι τους λόγους που μπορεί αυτό να συνέβη.

Συχνότερη παραγγελία φαγητού απέξω

Ο ένας παρασύρει τον άλλο και στην ερώτηση "να παραγγείλουμε πίτσα;" η απάντηση είναι σχεδόν πάντα ναι! Γιατί, άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να πείτε όχι στον/ στην σύντροφό σας που θέλει πίτσα ή όποιο άλλο λαχταριστό comfort food; Έτσι, από ΄κει που θα τρώγατε κάτι πιο απλό για βράδυ, όπως το φαγητό που έχετε μαγειρέψει ή κάποιο ελαφρύ γεύμα, καταλήγετε να τρώτε πολύ περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Και να οι τυχερές πινιάτες και οι προσφορές 1+1 και το "χρειάζεστε ακόμα 2€ για την ελάχιστη παραγγελία" και καταλήγετε να παραγγείλετε μαζί και γλυκό ή κάποιο τηγανιτό ορεκτικό που στην πραγματικότητα δε χρειάζεστε.

Επιπλέον, όταν είστε κουρασμένοι οι αντιστάσεις σας είναι μειωμένες και η ιδέα της παραγγελίας φαντάζει σωτήρια. Δεν είναι λίγες οι φορές που με έχει πάρει τηλέφωνο ο σύζυγός μου το βράδυ που τελειώνω τις συνεδρίες (και είμαι κουρασμένη) για να με ρωτήσει εάν θα ήθελα να φάμε σουβλάκια ή να παραγγείλουμε sushi. Για λίγα δευτερόλεπτα καταλαβαίνω πως "τρέχουν τα σάλια μου" και είναι δύσκολο να αντισταθώ. Το αποτέλεσμα όμως εξαρτάται από την αντίσταση και την ενδοτικότητά σας, δηλαδή από το κατά πόσο θέλετε να ενδώσετε ή θελετε να μείνετε στο αρχικό σας πλάνο. Αναλάβετε την ευθύνη της απόφασής σας και αξιολογείστε την κατάσταση: πόσες φορές έχετε ήδη παρεκκλίνει από το διατροφικό σας πλάνο αυτή την εβδομάδα; Μήπως είναι προτιμότερο να παραγγείλετε κάποια άλλη μέρα που θα το θέλετε περισσότερο ή που θα το έχετε οργανώσει καλύτερα;

food_delivery

Μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού

Ειδικά οι γυναίκες έχετε περισσότερες πιθανότητες να αυξήσετε την πρόσληψη φαγητού, ακόμα και του σπιτικού φαγητού, επηρεασμένες από την ποσότητα που καταναλώνει ο σύντροφός σας. Πέρα από την ποσότητα στο ίδιο γεύμα, είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε κανονική μερίδα φαγητού και το βράδυ, κάνονας παρέα στον σύντροφό σας, ενώ στο παρελθόν μπορεί να τρώγατε κάτι πιο ελαφρύ. Έτσι, αυτές οι παραπάνω θερμίδες, εάν δε συνοδευτούν από περισσότερες καύσεις μέσω της άσκησης, θα σας οδηγήσουν σταδιακά σε μεγαλύτερο βάρος. 

Έχω περιπτώσεις διαιτώμενων που επειδή ο σύντροφός τους επιστρέφει αργά από την εργασία του, μου αναφέρουν πως θα ξυπνήσουν και θα κάτσουν λίγη ώρα να πουν τα νέα τους, όπου σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καταναλώσουν επιπλέον φαγητό! Δηλαδή, μπορεί να έχετε κοιμηθεί από τις 23:30 και στις 2:00 που θα γυρίσει ο σύντροφός σας να ξυπνήσετε και να γευματίσετε μαζί του. Αυτό σημαίνει πως θα καταναλώσετε ένα επιπλέον γεύμα μέσα στο 24ωρο και άρα περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε.

Συχνότερη προμήθεια γλυκών και λιχουδιών

Μπορεί στο παρελθόν να μην τρώγατε γλυκά σε συχνή βάση, αλλά εάν ο/η σύντροφός σας είναι γλυκατζής/ού και φέρνει συχνά γλυκά στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να τα καταναλώνετε και εσείς πιο συχνά!

chocolate bars

Τι λένε τα στατιστικά;

Υπάρχουν αρκετές έρευνες οι οποίες πιστοποιούν ότι τα ζευγάρια παίρνουν βάρος! Μία μελέτη που παρακολούθησε το βάρος περισσότερων από 8.000 ανθρώπων στην Αμερική έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι παντρεμένες γυναίκες βάζουν έως και 10 κιλά τα 5 πρώτα χρόνια του γάμου, ενώ οι γυναίκες που συγκατοικούν, αλλά δεν είναι παντρεμένες, βάζουν μέχρι και 8 κιλά! Οι άνδρες παίρνουν επίσης βάρος, ωστόσο δε φάνηκε διαφορά ανάμεσα στους άντρες που είναι παντρεμένοι και σε αυτούς που συζούν.

Ενδιαφέρον έχει μία ακόμα έρευνα η οποία έδειξε ότι τα ζευγάρια που είναι ικανοποιημένα στο γάμο τους τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος, σε σχέση με ζευγάρια που δεν είναι τόσο ικανοποιημένα. Άρα, μήπως το σωματικό βάρος που πήρε το ταίρι σας, είναι ένας τρόπος να σας δείξει ότι είστε το άλλο του μισό;

lovers_eating

Πως μπορείτε να μειώσετε μαζί το σωματικό σας βάρος

Μαζί τα πήρατε, μαζί μπορείτε και να τα διώξετε, υποστηρίζοντας και παροτρύνοντας ο ένας τον άλλο! Άλλωστε, τι πιο ωραίο από το να έχεις έναν υποστηρικτή στην προσπάθειά σου.

Δημιουργήστε από κοινού το πλάνο γευμάτων

Η οργάνωση ξεκινάει από την κοινή συνεννόηση για τα γεύματα της εβδομάδας. Άλλωστε, ο προγραμματισμός του εβδομαδιαίου μενού είναι σημαντικός στην ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή ιδέες για το τι να φάτε! Συζητήστε λοιπόν με τον/τη σύντροφό σας τι γεύματα θέλετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα και συντάξτε το αντίστοιχο shopping list. Θα σας πρότεινα να σκεφτείτε εξαρχής και τι χρόνους για μαγείρεμα έχετε. Εάν είστε όλη μέρα στο γραφείο και επιστρέφετε σπίτι το βράδυ, ίσως είναι πιο εύκολο να μαγειρέψετε φαγητό για 2 μέρες συνεχόμενες. 

Ένα από τα gadget που έχω στο σπίτι είναι ένας μαγνητικός πίνακας οργάνωσης των γευμάτων της εβδομάδας, τον οποίο έχω στο ψυγείο. Εκεί σημειώνω κάθε Παρασκευή το μενού της ερχόμενης εβδομάδας και το shopping list. Έτσι, ξέρω ακριβώς τι θα μαγειρέψω και τι πρέπει να αγοράσω από το supermarket, ώστε να προετοιμάσω τα φαγητά. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς! Μη ξεχνάτε πως η λίστα αγορών για το supermarket σας βοηθάει να κάνετε εύκολα και στοχευμένα τις αγορές σας, μειώνοντας την πιθανότητα να αγοράσετε αχρείαστα σνακ.

supermarket small

Διαμορφώστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι

Γεμίστε το ψυγείο φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και τα ντουλάπια με ξηρούς καρπούς, δημητριακά, μπάρες ολικής άλεσης, καλαμπόκι για pop corn και άλλα υγιεινά σνακ που θα πάρουν τη θέση από τα πατατάκια, τα μπατόν σαλέ και άλλα "ύπουλα" σνακ.

Οριοθετήστε τις παραγγελίες και το φαγητό εκτός σπιτιού

Ορίστε από κοινού ποια θα είναι η ημέρα της παραγγελίας ή η μέρα που θα γευματίσετε εκτός σπιτιού. Έτσι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε σε αυτή τη μέρα και να μην καταλήξετε να τρώτε πιο συχνά απέξω, παρά σπιτικό φαγητό. Το φαγητό απ'έξω έχει σίγουρα περισσότερο αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους.

Ασκηθείτε μαζί

Δεν είναι απαραίτητο να ξεθάψετε τα αθλητικά σας, ωστόσο, ένας περίπατος καθημερινά μαζί με το ταίρι σας θα σας βοηθήσει να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί και ταυτόχρονα να ασκηθείτε! Και πού ξέρετε... αυτός ο περίπατος μπορεί κάποια στιγμή να σας οδηγήσει και στο να τρέξετε μαζί έναν ημιμαραθώνιο! Επιπλέον, εάν ανησυχείτε για το πού να αφήσετε τα παιδιά σας όσο κάνετε άσκηση, υπάρχουν πλέον πάρα πολλά video στο internet ώστε να κάνετε γυμναστική στο σπίτι και ίσως ακόμα και τα παιδιά σας να το βρουν ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν μαζί σας στην προπόνηση!

couple workout

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά που μπορείτε να κάνετε μαζί, τόσο για να περνάτε καλά, όσο και για να φροντίσετε την υγεία σας. Αρκεί να το θελήσετε και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο καθημερινά! 

 

Βιβλιογραφία/ Πηγές:

Healthline

INSTAGRAM
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
Για να μαθαίνετε πρώτοι για τα άρθρα και τα νέα μας

Ομήρου 48, Νέα Σμύρνη, Αθήνα, 17121
©2023 Tsakou Nutritionist. All rights reserved.