Τα μυστικά της επιτυχίας στο αδυνάτισμα
7 Μαρ. 2024

Τα μυστικά της επιτυχίας στο αδυνάτισμα

Share

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας στο αδυνάτισμα; Και αν ναι έχεις ανακαλύψει ποια είναι τελικά η απάντηση; Πολλοί “ειδικοί” μιλούν καθημερινά για τα μυστικά του αδυνατίσματος, πολλά σκευάσματα και στερητικές δίαιτες υπόσχονται τη γρήγορη και μεγάλη απώλεια… Αλλά έχεις ποτέ σκεφτεί τη λέξη “απώλεια”; Η απώλεια έχει αρνητική χροιά… Σημαίνει συνήθως ότι κάτι χάθηκε και ψάχνουμε να το βρούμε. Μήπως λοιπόν το σώμα σου ψάχνει το χαμένο του βάρος; Μήπως μετά από κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους καταλήγεις να “κερδίζεις” περισσότερο βάρος; Μήπως οι γρήγορες και στερητικές δίαιτες του internet και της γειτόνισσας, τελικά σε οδηγούν πολλά βήματα μακρυά από το στόχο σου;

Αδυνάτισμα: μία πονεμένη ιστορία

Το αδυνάτισμα είναι όντως μία πονεμένη ιστορία. Ειδικά αν κάνεις συνεχώς φαύλους κύκλους μείωσης και αύξησης και καταλήγεις με μεγαλύτερο βάρος από αυτό που ξεκίνησες την προσπάθεια. Το αδυνάτισμα για να είναι επιτυχές, χρειάζεται το συνδυασμό πολλών βελτιώσεων στη διατροφική σου συμπεριφορά. Επιπλέον, χρειάζεται και το συνδυασμό πολλών χαρακτηριστικών, όπως η ετοιμότητα, η δέσμευση, η αποφασιστικότητα και ο προγραμματισμός. Είναι σημαντικό να είσαι έτοιμος/η και αποφασισμένος/η να “ξεβολευτείς” και να κάνεις καθημερινά βελτιώσεις.

Μόνο όταν συνειδητοποιήσεις ότι δεν κάνεις μία παύση στην καθημερινότητά σου για να κάνεις “δίαιτα”, αλλά αναβαθμίζεις τη διατροφή σου καθημερινά και σταδιακά, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες επίτευξης του στόχου σου!

Τα μυστικά της επιτυχίας

Σε αυτό το άρθρο δε θα σου αναφέρω καθόλου τί είναι καλό να τρως και τί είναι καλό να αποφεύγεις. Ούτε τί ώρες να τρως και πόσα γεύματα να κάνεις. Θα σου αναφέρω αυτά που θεωρώ πολύ πιο σημαντικά να έχεις κατά νου, ώστε η καλή και ισορροπημένη διατροφή να έρθει και να κουμπώσει ομαλά και φυσικά. Άλλωστε, τί είναι η καλή διατροφή; Είναι η ισορροπία ανάμεσα στο τί σου αρέσει να τρως και στο τί είναι και καλό να τρως!

Κίνητρο

Πίσω από κάθε μας απόφαση υπάρχει ένα κίνητρο. Μία ιδέα, μία δύναμη, μία θέληση τόσο ισχυρή που σε οδηγεί στο στόχο σου. Όμως κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σου, μπορεί να χάσεις το κίνητρό σου. Επίσης, μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό ώστε να ξεκινήσεις. Ευτυχώς, το κίνητρο είναι κάτι που μπορείς να το δουλέψεις! Ένας τρόπος είναι να σημειώσεις όλους τους λόγους για τους οποίους θέλεις να τροποποιήσεις το βάρος σου. Προσπάθησε να τους διαβάζεις καθημερινά. Μπορείς επίσης να σημειώσεις και γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η αλλαγή για εσένα. Θα σε βοηθήσει να μείνεις κινητοποιημένος/η και δεσμευμένος/η απέναντι στο στόχο σου!

Συγκεκριμένοι στόχοι

Για να ξεκινήσεις τη βελτίωση της διατροφής και του βάρους σου, θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος και ξεκάθαρος στόχος! Κατέγραψε το στόχο σου όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς. Χώρισέ τον σε μικρότερους, εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους και σημείωσε το χρονοδιάγραμμα επίτευξης αυτών των στόχων. Έτσι, έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και ταυτόχρονα θα αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου βλέποντας ότι πιάνεις τους στόχους που έχεις θέσει.

Διαμόρφωσε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Είναι σημαντικό το περιβάλλον σου να είναι υποστηρικτικό, ειδάλλως μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο σαμποτέρ σου! Το περιβάλλον σου είναι οι άνθρωποι και ο χώρος που έχεις αλληλεπίδραση, όπως το γραφείο και το σπίτι.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, ενημέρωσέ τους ότι έχεις ξεκινήσει μία προσπάθεια βελτίωσης της διατροφής και του σωματικού σου βάρους και ζήτα την υποστήριξή τους. Έτσι, θα αποφύγεις καταστάσεις όπως οι συχνές παραγγελίες junk food του συντρόφου σου ή τα γλυκά και αλμυρά σνακ που αφήνει ο συνάδελφος πάνω στο γραφείο σου.

Όσον αφορά το σπίτι, διαμόρφωσε τα ντουλάπια και το ψυγείο σου με τα τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνεις. Διώξε οτιδήποτε πιστεύεις ότι θα σαμποτάρει την προσπάθειά σου. Για παράδειγμα, αυτό το ντουλαπάκι που περιέχει γλυκά, ώστε να έχεις να κεράσεις, σε περίπτωση που έρθει κάποιος επισκέπτης; Και τελικά καταλήγεις να τα καταναλώνεις εσύ; Μήπως ήρθε η ώρα του να αλλάξει χρήση; 

Μείωση / αποφυγή εμποδίων

Για τα καθημερινά εμπόδια θα σου μιλήσω σε επόμενο άρθρο, καθώς είναι πολύ μεγάλη κουβέντα! Θα σου αναφέρω όμως ένα παράδειγμα εμποδίου που μου αναφέρουν συχνά στο γραφείο. Σου έχει τύχει να περνάς συχνά από ένα φούρνο και να μπαίνεις μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη, επειδή σου ήρθαν ωραίες μυρωδιές; Και τελικά παίρνεις κάποιο σνακ, χωρίς να πεινάς. Μήπως να αλλάξεις διαδρομή αυτή τη φορά;

Βελτίωση διατροφικής συμπεριφοράς

Δεν είναι τυχαίο το ότι σου μιλάω για βελτίωση και όχι για αλλαγή. Για να είναι επιτυχημένη η προσπάθειά σου χρειάζεται να κάνεις καθημερινά μικρές βελτιώσεις, ώστε βήμα-βήμα να φτάσεις στο στόχο σου, έχοντας εκπαιδεύσει και τον εγκέφαλό σου! Για παράδειγμα, εάν κάθε μέρα τρως ως πρωινό σφολιάτα από το φούρνο της γειτονιάς ή το κυλικείο της δουλειάς, ξεκίνα να τρως μέρα παρά μέρα (ή και κάθε μέρα) πρωινό που φτιάχνεις εσύ στο σπίτι ή το γραφείο. Ή εάν δεν τρως σαλάτα με το γεύμα σου, ξεκίνα να την προσθέτεις. Σταδιακά θα κάνεις βελτιώσεις σε όλα τα γεύματα της ημέρας.

Δέσμευση

Ενδεχομένως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα σε οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου σου! Η δέσμευση στο στόχο και η επιμονή. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η υπενθύμιση του στόχου σου και του μακροπρόθεσμου αποτελέσματος. Εξίσου σημαντικό είναι το “γιατί” θέλεις να επιτύχεις αυτό το στόχο. Όπως ανέφερα και στα κίνητρα, δημιούργησε μία λίστα με τους λόγους για τους οποίους θέλεις να βελτιώσεις το βάρος σου και διάβαζέ τη καθημερινά. Θα ενισχύσει τη δέσμευσή σου!

Επαναφορά

Είναι δεδομένο πως όσο καλά και να πηγαίνει η διαδικασία της βελτίωσης του βάρους σου, κάποια στιγμή οι παλιές συνήθειες θα σου χτυπήσουν την πόρτα… Αυτή η λαχτάρα για τσιμπολόγημα μετά από μία κουραστική ημέρα, αυτό το τριώροφο κέικ σοκολάτα με ακόμα περισσότερη σοκολάτα όταν πας για καφέ, αυτό το club sandwich με μπυρίτσα στην παραλία; Το σημαντικό είναι αρχικά να το απολαύσεις και κατά δεύτερον να επιστρέψεις πάλι στις καλές σου συνήθειες! Χωρίς να μειώσεις κάτι άλλο ή να αποφύγεις κάποιο γεύμα. Απλώς να επανέλθεις στην κανονικότητα 🙂

Έτοιμη/ος να φροντίσεις τον εαυτό σου;

Εάν νιώθεις έτοιμη/ ος να κάνεις το πρώτο βήμα προς τη φροντίδα του εαυτού σου και τη βελτίωση της διατροφικής σου συμπεριφοράς, επικοινώνησε μαζί μου ώστε να μάθεις πώς μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Με την εγγραφή σου θα μπορείς να λαμβάνεις διατροφικές συμβουλές & tips, καθώς και ενημέρωση για νέα project και υπηρεσίες του γραφείου. Φυσικά μπορείς να διαγραφείς όποτε επιθυμείς!